Project Description

YIRGACHEFFE

ETHIOPISCHE HEIRLOOM

Yirgacheffe ligt in het zuiden van Ethiopië en valt onder de Great Rift Valley. Deze regio wordt veelal gezien als de geboorteplaats van koffie, waar de meest ontwikkelde en mooie variëiten groeien. Dit bergachtige gebied kent een tropisch klimaat met matige natte en droge seizoenen, de perfecte condities voor high grown  Arabica. De koffieboeren in deze regio hebben in vergelijking met andere landen vaak maar een klein stuk grond, ter grootte van een één voetbalveld. Ze zijn dan ook veelal vertegenwoordigd via één van de grotere coöperaties die in de regio actief zijn.

Yirgacheffe biedt de perfecte bodem voor haar koffieplantages: de grond is rijk aan humus en andere voedingsstoffen en zorgen voor het unieke smaakprofiel van de koffie.

Naar schatting groeien er zo’n 6.000 – 10.000(!) verschillende koffievariëteiten in Ethiopië. Vanwege dit enorme aantal én de natuurlijke kruisbestuiving die hier in het wild voorkomt is het bijna onmogelijk om variëteiten te specificeren. Daarom wordt er in het geval van Ethiopische koffie vaak gesproken van  ‘Ethiopische Heirloom’.

De koffie wordt handmatig geplukt in de maanden november tot en met januari en vervolgens via de gewassen-methode verwerkt. Dat wil zeggen dat de bessen eerst worden gepulpt (van het vruchtvlees ontdaan) en gewassen, dan 36 tot 48 uur gefermenteerd en ten slotte in 3 tot 4 weken gedroogd. Dit laatste gebeurt op droogbedden in de zon, waarna ze de bonen zowel handmatig als machinaal sorteren.

Voor het branden van deze koffie maken wij gebruik van de Probatone 12, een luchtgekoelde 10kg specialty-brander van Duitse makelij die geroemd wordt om zijn consistentie. De koffie heeft een unieke brandcurve die nauwkeurig wordt gevolgd en op kleurcode wordt gecheckt. Door de koffie wekelijks te branden kunnen we optimale versheid garanderen.

Type branding: espresso

Receptuur:
1 op 2

Doorlooptijd:
23 seconden

Temperatuur:
93,5°C (gebaseerd op een Dalla Corte espressomachine)

Smaakomschrijving:
Bergamot en jasmijn

Smaakbalans en mondgevoel:
Mooi in balans met een subtiele, filmende nasmaak

Elk jaar vindt de Misset Horeca Koffie Top 100 plaats, hét overzicht van de 100 beste koffiezaken van Nederland. In 2017 is Josephine Coffee in Arnhem uitgeroepen tot beste koffiezaak van Nederland, waarbij deze Yirgacheffe voor de prijswinnende espresso werd gebruikt. Het oordeel van de hoofdjury: “Dit is een gewassen koffie, die de voor Ethiopië kenmerkende bloemen- en citrus- smaken heeft. En inderdaad: bergamot, grapefruit en jasmijn zijn duidelijk te proeven. Een aantal hoofdjuryleden noteert tevreden dat dit de beste espresso in de top van de ranglijst is en dat ze er graag nog een zouden bestellen. ‘En dat zegt veel over een espresso’. Perfecte smaakbalans, mooie zoetheid en een fijn rins randje. Onder de crema zitten ook meer kruidige smaken als kruidkoek, laurier en kardemom verborgen.”

KWALITEITSEXPERT
GABRIEL AGRELLI MOREIRA (26)

– DATERRA COOPERATIVE –

I’ve been working in coffee for 7 years now. I started in Daterra in the marketing and commercial side. Because of that, I had the opportunity to cup a lot of coffee with people from all over the world, and understand how different markets and publics perceive our beans, as well as what kind of coffee experience they are looking for.

Nowadays, as Head of Quality and Market Development, my whole is supporting our agronomic and production teams to understand those inputs that come from the buyers, and produce coffees that will meet their needs. Also working with farm and clients on research and experimental processes to produce differentiated micro-lots.

“we challenge ourselves and our lands to produce coffees that go beyond the standard”

MAAK KENNIS
MET BEST COLLECT

CONTACTFORMULIER

Wilt u het koffieniveau binnen uw horecazaak graag naar een hoger plan tillen? En zoekt u hiervoor een vernieuwend en vooral onderscheidend koffieconcept? Neem dan contact met ons op en laat u inspireren!