Project Description

[rev_slider alias=”6-fero” /]
[rev_slider alias=”fero-mobiel” /]

FERO

ETHIOPISCHE HEIRLOOM

Deze bijzondere koffie is afkomstig van de Fero Coöperatie in Sidamo, Ethiopië. Een regio die niet alleen bekendstaat om het (vermoedelijke) ontstaan van de mensheid, maar ook de plek waar koffie van origine vandaan komt. Binnen de koffiebranche wordt koffie uit Ethiopië dan ook gezien als één van de mooiste soorten ter wereld. Het land kent diverse regio’s met ieder zijn eigen karakteristieke kenmerken. Deze Sidamo koffie wordt geteeld in de Ethiopische hooglanden op hoogte van ca. 1.400 meter boven zeeniveau. De hoogte zorgt in combinatie met de vulkanische grond voor het perfecte klimaat voor koffie.

Naar schatting groeien er zo’n 6.000 – 10.000(!) verschillende koffievariëteiten in Ethiopië. Vanwege dit enorme aantal én de natuurlijke kruisbestuiving die hier in het wild voorkomt is het bijna onmogelijk om variëteiten te specificeren. Daarom wordt er in het geval van Ethiopische koffie vaak gesproken van  ‘Ethiopische Heirloom’.

De koffie wordt hier handmatig geplukt en vervolgens via de gewassen-methode verwerkt. Dat wil zeggen dat de bessen eerste worden gepulpt (van het vruchtvlees ontdaan) en de bonen vervolgens worden gewassen, gefermenteerd en gedroogd. Dit laatste gebeurt op droogbedden in de zon, waarna ze de bonen zowel handmatig als machinaal sorteren.

Voor het branden van deze koffie maken wij gebruik van de Probatone 12, een luchtgekoelde 10kg specialty-brander van Duitse makelij die geroemd wordt om zijn consistentie. De koffie heeft een unieke brandcurve die nauwkeurig wordt gevolgd en op kleurcode wordt gecheckt. Door de koffie wekelijks te branden kunnen we optimale versheid garanderen.

Type branding: espresso

Receptuur:
1 op 3 (bv 15 gram gemalen koffie op 45,9 gram gezette koffie)

Doorlooptijd:
20 – 25 seconden

Temperatuur:
93,5°C (gebaseerd op een Dalla Corte espressomachine)

Smaakomschrijving:
Chocolade, perzik en abrikoos

Smaakbalans en mondgevoel:
Mooi in balans, met een filmend mondgevoel en een stevige afdronk

Het woord “fero” staat voor een sterk metaal: ijzer. In de coöperatie tonen de 4.800 koffieboeren hun kracht door samen te werken om een verschil te maken voor hun hele gemeenschap. De Fero Coöperatie is dan ook een belangrijke innovator in de regio, met name als het gaat om waterbehoud en uitgebreide compostering. Ze worden hierbij ondersteund door diverse projecten van de Peeze Foundation.

QUALITY AND PRODUCTIVITY MANAGER
TSIGEDINGIL MENGIST (51)

– FERO COÖPERATIE –

I have worked for more than 20 years on improving coffee productivity and quality and supporting smallholder farmers to adopt new and improved agricultural practices in their coffee field.

Coffee provides income for millions of people in Ethiopia. It is also the major source of hard currency for our country. I like to help poor farmers to improve the productivity and quality of the coffee they depend on.

Coffee is also consumed by many Ethiopians, it is used in every social event. Neighbors drink coffee together, they discuss social and other issues during the coffee ceremony and it creates strong ties between neighborhoods.

“I like to help poor farmers to improve the productivity and quality of the coffee they depend on”

MAAK KENNIS
MET BEST COLLECT

CONTACTFORMULIER

Wilt u het koffieniveau binnen uw horecazaak graag naar een hoger plan tillen? En zoekt u hiervoor een vernieuwend en vooral onderscheidend koffieconcept? Neem dan contact met ons op en laat u inspireren!