Project Description

DOI SAKET

TYPICA, CATIMOR

Thailand staat in de basis niet bekend als koffieland. Pas in de jaren ’80 is gestart met het verbouwen van koffie, als onderdeel van een project om opiumproductie tegen te gaan. Dit begon in de noordelijke Doi Saket regio, gelegen in de provincie Chiang Mai, waardoor dit inmiddels de oudste koffieregio van het land is. In totaal produceert Thailand op jaarbasis zo’n 8.000 ton Arabica koffie en maar liefst 80.000 ton Robusta koffie.

Veel van de koffiestruiken in Doi Saket stammen nog af van de in de jaren ’80 geplante Typica variant. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Catimor variëteit. Bijzonder is de hoogte waarop deze Doi Saket koffie groeit: 1.300 tot 1.500 meter. Op 19 graden boven de evenaar is deze groeihoogte exceptioneel. Koffie kan in Thailand überhaupt niet groeien boven 1.550 meter in Thailand.

In de Doi Saket regio is een nieuwe generatie koffieboeren opgestaan. Veel jonger dan traditionele koffieboeren en met een duidelijke missie: Thailand op de kaart zetten als het gaat om specialty koffie. Door continu nieuwe verwerkingsprocessen te ontwikkelen en testen, weten zij een waanzinnig mooie koffiekwaliteit te realiseren. Deze koffie wordt handmatig geplukt en vervolgens via de gewassen-methode verwerkt. Dat wil zeggen dat de bessen worden ontdaan van het vruchtvlees en vervolgens worden gewassen met bergwater. De bonen worden 24 uur gefermenteerd en vervolgens nog 24 uur ondergedompeld in water. Tot slot wordt de koffie in 2 tot 3 weken gedroogd op verhoogde bamboe droogbedden, waarna ze de bonen zowel handmatig als machinaal sorteren.

Voor het branden van deze koffie maken wij gebruik van de Probatone 12, een luchtgekoelde 10kg specialty-brander van Duitse makelij die geroemd wordt om zijn consistentie. De koffie heeft een unieke brandcurve die nauwkeurig wordt gevolgd en op kleurcode wordt gecheckt. Door de koffie wekelijks te branden kunnen we optimale versheid garanderen.

Type branding: espresso

Receptuur:
1 op 3,5

Doorlooptijd:
24 – 26 seconden

Temperatuur:
93,5°C (gebaseerd op een Dalla Corte Evo2)

Smaakomschrijving:
Marsepein en pure chocolade

Smaakbalans en mondgevoel:
De koffie heeft een medium en romige body. De koffie kent een aroma van amandel waarbij zoete tonen van marsepein te herkennen zijn. De koffie heeft accenten van pure chocolade die samen met een tikkeltje kruidigheid in de nasmaak naar boven komen.

Doi Saket is de oudste koffieregio van Thailand en vormde in de jaren ’80 de start van het opiumvervangingsprogramma van de Thaise koning. Koffie was een logisch alternatief, omdat de bolpapaver (waar opium van gemaakt wordt) hetzelfde klimaat vereist als de Arabica plant. In tegenstelling tot veel andere koffielanden en -regio’s zijn de originele koffieplanten nooit vervangen door variëteiten met meer opbrengst. Bij veel oudere koffieplantages zijn dan ook nog steeds de oorspronkelijke Typica planten terug te vinden.

KWALITEITSEXPERT
GABRIEL AGRELLI MOREIRA (26)

– DATERRA COOPERATIVE –

I’ve been working in coffee for 7 years now. I started in Daterra in the marketing and commercial side. Because of that, I had the opportunity to cup a lot of coffee with people from all over the world, and understand how different markets and publics perceive our beans, as well as what kind of coffee experience they are looking for.

Nowadays, as Head of Quality and Market Development, my whole is supporting our agronomic and production teams to understand those inputs that come from the buyers, and produce coffees that will meet their needs. Also working with farm and clients on research and experimental processes to produce differentiated micro-lots.

“we challenge ourselves and our lands to produce coffees that go beyond the standard”

MAAK KENNIS
MET BEST COLLECT

CONTACTFORMULIER

Wilt u het koffieniveau binnen uw horecazaak graag naar een hoger plan tillen? En zoekt u hiervoor een vernieuwend en vooral onderscheidend koffieconcept? Neem dan contact met ons op en laat u inspireren!