Project Description

DATERRA

BOURBON WHISKY BARREL AGED

Een stabiel klimaat met droge winden, warme dagen en verfrissend koele nachten. Het klinkt als het ideale vakantieland, maar is in feite de perfecte plek om geweldige koffie te verbouwen. Midden in deze Cerrado-regio liggen dan ook de Daterra plantages. Gestart in 1976 door de nazaten van Italiaanse immigranten, een familie waarbij zowel ondernemerschap als duurzaamheid in het DNA zit. Daterra – wat vrijvertaald “From the earth” betekent – bestaat inmiddels uit 216 plantages met een totale oppervlakte van 6.000 hectare. Alle plantages zijn gelegen op zo’n 1.000 tot 1.200 meter hoogte.

De Cerrado-regio is één na grootste ecosysteem van Brazilië: de Cerrado. Net als de Amazone is dit savanne-achtige gebied een hotspot voor biodiversiteit, met dierensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Op de Daterra-koffieplantages zijn zeldzame papegaaien, uilen, jaguars en zelfs reuzenmiereneters gezien. Helaas is slechts 1,5 procent van de Cerrado beschermd natuurgebied. Dat betekent dat overleving van de unieke biodiversiteit afhankelijk is van private initiatieven. Eén daarvan komt van de koffieboeren van Daterra.

Isabela Pascoal van Daterra vertelt:
”We stellen kwaliteit en duurzaamheid in alles centraal. Wist je dat Daterra de eerste duurzame koffieboerderij van Brazilië had? In 1999 ontvingen we onze ISO 14001-certificering en in 2003 de Rainforest Alliance-certificering. Op onze plantages zijn 150.000 inheemse bomen gepland; van de 6000 hectare is ongeveer 3250 hectare beschermd.” 

De Bourbon Collection van Daterra is een mix van Yellow en Red Bourbon (Arabica) die worden geplukt van april tot augustus. De bessen worden via de honey processed-methode worden verwerkt, waarbij de bonen direct na het pulpen te drogen worden gelegd. Doordat de koffie niet gewassen wordt geven de restanten van het vruchtvlees de boon een zuiver, zoet en fruitig smaakprofiel. De bonen worden vervolgens zowel mechanisch als op de patio in de zon gedroogd en uiteindelijk gesorteerd op grootte, dichtheid en kleur.

De groene bonen worden gedurende enkele weken gerijpt in oude whisky vaten, alvorens ze gebrand worden. De whiskyaroma’s van vele decennia trekken hierdoor uit het hout in de bonen, wat voor een verrassende maar toch subtiele whiskysmaak in de koffie zorgt.

Voor het branden van deze koffie maken wij gebruik van de Probatone 12, een luchtgekoelde 10kg specialty-brander van Duitse makelij die geroemd wordt om zijn consistentie. De koffie heeft een unieke brandcurve die nauwkeurig wordt gevolgd en op kleurcode wordt gecheckt. Door de koffie wekelijks te branden kunnen we optimale versheid garanderen.

Type branding: filter

Receptuur:
1 op 14

Doorlooptijd:
4 minuten

Temperatuur:
96°C

Smaakomschrijving:
Rum, rozijnen en chocolade

Smaakbalans en mondgevoel:
Mooi in balans, zacht met een prikkelende nasmaak

De koffiebonen worden gedurende enkele weken gerijpt in oude, eiken whisky vaten. Hierdoor trekken de whiskyaroma’s van vele decennia vanuit het hout in de koffiebonen, wat voor een verrassende maar toch subtiele whiskysmaak in de koffie zorgt.

Dit soort vaten worden gemiddeld drie of vier keer gebruikt voor het rijpen van whisky, afhankelijk van de lengte van de rijping. Elke keer dat het vat wordt gevuld, trekt de whisky smaken uit het hout tot het hout uitgeput is. De vaten die wij gebruiken voor het rijpen van onze koffie is voorheen gebruikt voor Glenfiddich 12 jaar oude single malt. Oorspronkelijk komen de vaten zelfs uit Amerika, waar ze zijn gebruikt voor rijpen van Bourbon Whisky.

KWALITEITSEXPERT
GABRIEL AGRELLI MOREIRA (26)

– DATERRA COOPERATIVE –

I’ve been working in coffee for 7 years now. I started in Daterra in the marketing and commercial side. Because of that, I had the opportunity to cup a lot of coffee with people from all over the world, and understand how different markets and publics perceive our beans, as well as what kind of coffee experience they are looking for.

Nowadays, as Head of Quality and Market Development, my whole is supporting our agronomic and production teams to understand those inputs that come from the buyers, and produce coffees that will meet their needs. Also working with farm and clients on research and experimental processes to produce differentiated micro-lots.

“we challenge ourselves and our lands to produce coffees that go beyond the standard”

MAAK KENNIS
MET BEST COLLECT

CONTACTFORMULIER

Wilt u het koffieniveau binnen uw horecazaak graag naar een hoger plan tillen? En zoekt u hiervoor een vernieuwend en vooral onderscheidend koffieconcept? Neem dan contact met ons op en laat u inspireren!