Project Description

[rev_slider alias=”cepro-yanesha” /]
[rev_slider alias=”cepro-yanesha-mobiel” /]

CEPRO YANESHA

CATIMOR, PACHE, TYPICA, CATURRA

In centraal-Peru ligt het dal Quillazu, waar zo’n 20.000 Yanesha-indianen verdeeld over 7 gemeenschappen in het regenwoud leven. Ze voorzien in hun levensonderhoud door landbouw, veeteelt en bosbouw. Voor wat extra inkomsten verbouwen ze biologische koffie. De verkoop hiervan verliep vroeger via velen tussenpersonen, waardoor de opbrengsten minimaal waren. Sinds 2011 zijn 182 boeren verenigd in een coöperatie, waardoor ze een betere onderhandelingspositie hebben en hogere prijzen voor hun koffie krijgen. Daarnaast werken ze vanuit de coöperatie hard om continu te verbeteren. Zo ontvangt de koffie elk jaar een hogere SCA cupping-score en wordt het productieproces steeds verder verduurzaamd.

Deze Peruaanse hoogland Arabica koffie wordt verbouwd op een hoogte van 1550 tot 1850 meter. Alleen de rijpe koffiebessen worden in meerdere cycli met de hand geplukt en worden vanwege het bergachtige landschap op ezels vervoerd. Aangekomen op de kleine boerderijen van de koffieboeren, worden de koffiebessen gepulpt (ontdaan van vruchtvlees), 12 tot 18 uur gefermenteerd, en daarna gedroogd. Verdere verwerking gebeurt met de hand. De Yanesha koffieboeren hebben een groot respect voor het milieu en het regenwoud. Zo gebruiken ze geen chemicaliën en het water dat gebruikt is om de bonen te wassen wordt eerst gezuiverd en pas daarna weer schoon geretourneerd. Deze toewijding aan het milieu en de kwaliteit van de koffiebonen maken van deze rijke Peruaanse koffie een gebalanceerde zachte koffie met karameltonen en een zoete, nootachtige smaak en een lage aciditeit.

Voor het branden van deze koffie maken wij gebruik van de Probatone 12, een luchtgekoelde 10kg specialty-brander van Duitse makelij die geroemd wordt om zijn consistentie. De koffie heeft een unieke brandcurve die nauwkeurig wordt gevolgd en op kleurcode wordt gecheckt. Door de koffie wekelijks te branden kunnen we optimale versheid garanderen.

Type branding: espresso

Receptuur:
1 op 2,8 (bv 15 gram gemalen koffie op 45,9 gram gezette koffie)

Doorlooptijd:
20 – 25 seconden

Temperatuur:
93,5C (gebaseerd op een Dalla Corte espressomachine)

Smaakomschrijving:
Karamel en hazelnoot

Smaakbalans en mondgevoel:
Mooi in balans, met een krachtige, filmende afdronk

182 koffieboeren hebben zich in 2011 verenigd in een coöperatie door hulp van de Nederlandse organisatie Progreso. Deze stichting, onder andere gesteund door de Rabobank Foundation, helpt boeren wereldwijd om zich te verenigen zodat hun levensonderhoud verbetert en hun gemeenschap opbloeit. Het doel bij Cepro Yanesha is om nog sterker te worden en te groeien, in ledenaantal en verkoopvolume. De ondersteuning vanuit Progreso bestaat onder meer uit trainingen, het opzetten van internationale contacten en werkkapitaal tijdens de oogstperiode.

TECHNISCH LANDBOUWKUNDIGE
ANTHONY MARIN CIRIACO (40)

– CEPRO YANESHA –

Ik ben technisch landbouwkundige en daarnaast gediplomeerd Q-grader (cupper van kwaliteitskoffie). Dankzij verschillende koffieprojecten heb ik ervaring op kunnen doen in landen als El Salvador, Honduras, Colombia en Brazilië. Deze kennis komt goed van pas in Peru. Zo heb ik in de loop der jaren geleerd dat het niet draait om de hoeveelheid geproduceerde koffie, maar veel meer om de kwaliteit van de koffie.

Voor mijn werk bezoek ik de Yanesha-boeren in het veld om ze te adviseren. Voor de oogst kijken we bijvoorbeeld naar de installatie waar de bessen verwerkt gaan worden. Maar ook bijvoorbeeld over hoe ziektes en plagen vermeden kunnen worden, of hoe biologische compost en bladbemesting gemaakt kan worden. En ik ben verantwoordelijk voor het implementeren en de interne inspectie van de biologische en Fairtrade certificatie.

Wat ik het leukste vind aan mijn werk in de koffie, is het introduceren van innovaties en dan de resultaten zie. Bijvoorbeeld in het snoeien van koffie, het gebruik van een refractometer voor het meten van de graden brix (suikergehalte in het sap van de bessen) en het cuppen van verschillende variëteiten. Je kunt aan het gezicht van de boeren de blijdschap aflezen wanneer de koffie kwaliteitsverbetering laat zien. En daarna zie je de verandering in hoe de boer werkt en zijn koffie produceert.

“je kunt aan het gezicht van de boeren de blijdschap aflezen wanneer de koffie kwaliteitsverbetering laat zien”

MAAK KENNIS
MET BEST COLLECT

CONTACTFORMULIER

Wilt u het koffieniveau binnen uw horecazaak graag naar een hoger plan tillen? En zoekt u hiervoor een vernieuwend en vooral onderscheidend koffieconcept? Neem dan contact met ons op en laat u inspireren!